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Frequently Asked Questions 
 
1. We are recently engaged. What should we do to get married in 

the Catholic Church?  
 

Congratulations! Whether you plan to get married in Montreal or 
elsewhere, the first step is to reach out to your parish and make an 
appointment to meet with your parish priest. He will guide you in the 
process and answer all your questions. This can be the parish of 
either the bride or the groom.  

 
2. How do I know what parish I belong to?  
 

Your parish is most often the nearest Catholic Church to your place 
of residence. You can use the parish locator map on the Diocese of 
Montreal’s website to help you identify your parish. The Catholic 
Church in Montreal is divided into geographic areas called parishes. 
Each parish is responsible for the Catholics that live in its geographic 
area. This is why the first step to prepare for your marriage in the 
Church is to introduce yourself to your parish priest.  

 
3. How early should I reach out to my parish to begin planning the 

wedding?  
 

We recommend that you contact your parish 6 to 12 months before 
the date you would like to be married. This may seem a long time 
but this will give you the time needed to meet with the priest, to put 
together your marriage file (if you are getting married outside of 
Montreal, please refer to question 6), to take your marriage 
preparation program, and to plan your wedding.  

 

https://www.diocesemontreal.org/en/lets-connect/churches-parishes
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4. I am Catholic but my future spouse is not. Can we be married 
in the Church? Does my future spouse have to be baptized 
first?  

 

The simple answer is that only one of you needs to be baptized 
Catholic to be married in the Catholic Church. To receive the 
sacrament of marriage, however, both parties need to be baptized 
Christians. The priest who prepares your marriage file can answer 
any questions you may have about the celebration of marriage in the 
Catholic Church between a baptized Catholic and a non-baptized 
spouse.  

 
5. I am baptized but not confirmed. Can I be married in the Catholic 

Church? 
 

If you have not yet received the sacrament of Confirmation, it is the 
norm in the Diocese of Montreal that you begin preparing for 
Confirmation in the months before the wedding (Canon 1065). 
Please speak to the priest about the possibility when you meet with 
him 6 to 12 months before your wedding. He can introduce you to 
the sacrament of Confirmation, answer your questions and refer you 
to people who can accompany you on your journey of faith. Please 
note that it is not necessary to be confirmed before your wedding but 
that you have begun your journey towards Confirmation.  
In Confirmation, you receive the gift of the Holy Spirit which 
strengthens your faith. This gift will be a great help for you to live the 
joys and challenges of married life and in the task of educating your 
future children in the faith.  

 
6. What documents are required to get married in the Catholic 

Church?  
 

When you contact your parish, they will tell you what documents are 
needed to open your “marriage file.” This is the paperwork required 
for you to be married in the Catholic Church. You will need to provide 
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certain documents (listed below), while most of the others will be 
completed by your parish priest. 
The necessary documents that the bride and groom need to provide 
make up their marriage file may be slightly different depending on 
the situation of each person:  

 
For a Roman Catholic:  

i. A recent certificate of Baptism issued at most six months 
before the first meeting with the priest responsible for your 
marriage file. 

ii. A copy of your civil birth certificate. 
iii. A certificate of participation in a recognized marriage 

preparation program or a letter from a priest attesting that he 
has prepared you for marriage (refer to question 8).  

iv. Other documents will be provided by your parish priest, and 
they will be completed by both you and the parish priest 
together.  

 
If one of you is baptized as a non-Catholic (e.g. Orthodox or 
Protestant): 

i. A certificate of Baptism.  
ii. A copy of your civil birth certificate. 
iii. A certificate of participation in a recognized marriage 

preparation program or a letter from a priest attesting that he 
has prepared you for marriage (refer to question 8).  

iv. Other documents will be provided by your parish priest and 
they will be completed by both you and the parish priest 
together.  

 
If one of you is not baptized:  

i. A copy of your civil birth certificate. 
ii. A certificate of participation in a recognized marriage 

preparation program or a letter from a priest attesting that he 
has prepared you for marriage (refer to question 8).  
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iii. Other documents will be provided by your parish priest and 
they will be completed by both you and the parish priest 
together.  

 
7. I live in Montreal but I am getting married in another diocese or 

in another country. What steps do I take to get married in a 
Catholic Church in another diocese or country?  

 

The procedure to get married in the Catholic Church in another 
diocese or country is similar to getting married locally (refer to 
questions 1 and 2). However, as your marriage file will have to be 
exchanged between dioceses, it is important to prepare the 
paperwork early. We recommend opening your marriage file with 
your parish 12 months before your wedding.  
Your completed marriage file will be sent to the Chancery (an office 
in the Diocese) in Montreal by your parish priest where it will be 
reviewed and validated. It is then ‘transferred’ by the Chancery to the 
parish where you will be married in the other diocese via the 
Chancery office of the respective diocese.  
Please note that it is not possible to rush the paperwork at the last 
minute. If you are preparing for an international wedding, that will 
require the transfer of documents between different countries, 
please prepare ahead of time.  

 
8. I do not live in Montreal but I would like to be married there. Is 

it possible? What steps do I need to take?  
  

Yes, it is possible to be married in Montreal if your main residence is 
outside of the Diocese of Montreal. Similar to the question above 
(refer to question 7) about getting married abroad, the first step is to 
open your marriage file in your local parish where you reside (refer 
to question 2). Your marriage file will be transferred by your priest to 
the Chancery office in your home Diocese who will send it to the 
parish where you will marry in Montreal via the Chancery office in 
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Montreal. We recommend that you begin this process 6 to 12 months 
in advance of your wedding date.  

 
9. Are marriage preparation programs mandatory? How do I 

obtain information on these programs?  
 

In the Diocese of Montreal, it is mandatory that you have been 
adequately prepared for marriage in the Catholic Church. The 
accepted way to meet this requirement is to complete one of our 
recognized marriage preparation programs. To obtain information 
about the approved marriage preparation programs offered in the 
Diocese, we invite you to reach out to the Diocesan Centre for 
Marriage, Life and Family at 514-925- 4300 extension 206 or 
centreDMVF@diocesemontreal.org. The list of suggested programs 
and information regarding registration can also be found on the 
website of the Diocese of Montreal, under the Marriage Preparation 
section. 

 
10. I am a Catholic, I was married civilly and am now civilly 

divorced. Can I be married in the Catholic Church?  
 

Yes, it is possible. When you first meet your parish priest to prepare 
your marriage file, share with him your situation. He will explain to 
you why “a decree of freedom” is necessary to marry and how to 
obtain it from the Chancery of the Catholic Archdiocese of Montreal.  

 
11. I am a Catholic who was married in a Catholic church but 

obtained a civil divorce from this marriage. Can I be married 
again in the Catholic Church?  

 

Each situation is unique. The first step to take is to meet with your 
parish priest to share with him about your situation. If you believe 
there may be serious reasons why your first marriage in the Catholic 
Church is what we call “invalid”, your parish priest will refer you to 
the Marriage (Ecclesiastical) Tribunal office of the Archdiocese of 
Montreal. They will help you along the process of discerning if your 

mailto:centreDMVF@diocesemontreal.org
https://www.diocesemontreal.org/en/life-and-its-seasons/marriage
https://www.diocesemontreal.org/en/life-and-its-seasons/marriage
https://www.diocesemontreal.org/en/archdiocese/offices-and-services/ecclesiastical-tribunal
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first marriage can be declared “null” (or non-existent) in the eyes of 
the Church (this is called “a petition for declaration of the nullity” of 
your Catholic marriage.)  
This process may take at least a year or more between the beginning 
of the process and the declaration of nullity, if it is granted to you, 
depending on the complexity of the situation. There is also a cost 
which will be discussed with you when you begin the process. If your 
spouse in your first marriage has since passed away, you are free to 
marry again in the Catholic Church. If your first marriage in the 
Catholic Church does not receive a declaration of nullity, you will not 
be able to marry again in the Catholic Church.  
 

12. In Montreal, are the civil and religious ceremonies celebrated 
at the same time or do we need to be married civilly at a different 
moment than the religious ceremony? 

 

In the Catholic Church in Canada, the civil and religious ceremonies 
are celebrated at the same time. The priest is licensed by the 
government of Quebec to perform the civil ceremony at the same 
time as the religious one.  

 
13. I want my friend to be a witness at my wedding but they are not 

Catholic. Can they be a witness?  
 

Yes, they can be a witness. They do not need to be baptized or 
confirmed. A witness at a marriage must be aged 16 years or older, 
must have the full use of his/her reason and be present during the 
celebration. As marriage is a public celebration, the main role of the 
witness is to testify that the marriage did take place which they will 
do by signing your wedding license (form DEC-50).  

 
14. Can we celebrate our Catholic wedding somewhere other than 

in a Church?  
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A Catholic wedding is always celebrated in a Catholic parish. This is 
the ordinary place for the celebration of marriage of two baptized 
Catholics or a Catholic and a baptized Christian.  
Since the marriage of two baptized persons is a sacrament, it is not 
merely a private celebration but a celebration of the whole Church 
community. The spouses declare their consent to marry before God 
and the Church, so the location of the parish church is the most fitting 
place for this.  
However, if one of the two members of the couple is not a Roman 
Catholic, it may be possible to obtain from the Diocese permission 
to marry in a non-Catholic church or in a temple of another religious 
tradition. If this is your situation, please discuss this possibility with 
the priest responsible for your marriage file when you meet with him.  

 
15. We are Catholic but do not want to be married in a church. Can 

we ask a priest to come and simply bless our wedding in a 
park?  

 

For the same reasons as discussed in question 14, it is not possible 
for a priest to simply bless the wedding of a Roman Catholic that 
takes place outside of a Catholic church. If you would like more 
information about why the Church understands that marriages 
between baptized Catholics are a sacrament and why it is important 
to be married in a sacred space that reflects this, please reach out 
to your parish priest or the team at the Diocesan Centre for Marriage, 
Life and Family.  They would be happy to speak with you.  

 
16. Can we celebrate our wedding on a Sunday?  
 

In the Catholic tradition, weddings can be celebrated from Monday 
to Saturday afternoon inclusively. Weddings are never celebrated on 
Sunday as it is the day devoted to the celebration of the Resurrection 
of the Lord Jesus when Catholic communities around the world 
gather for Mass.  

 

https://www.diocesemontreal.org/en/archdiocese/offices-and-services/diocesan-centre-marriage-life-and-family
https://www.diocesemontreal.org/en/archdiocese/offices-and-services/diocesan-centre-marriage-life-and-family
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17. We have a priest who is a family friend living outside of 
Montreal. Can he celebrate our wedding?  

 

It may be possible. However, any priest who comes to celebrate 
mass within the Catholic Archdiocese of Montreal from another 
diocese needs to receive special permission from the Chancery 
office of the Diocese of Montreal. Please refer the priest to the 
Chancery to begin this process many months in advance, and also 
speak to the priest who is responsible for your marriage file. 

 
 

https://www.diocesemontreal.org/en/parish-resources/chancery

